Opracowanie probabilistycznych modeli opadów maksymalnych dla dorzecza Górnej i Środkowej Odry - Wdowikowski, Marcin (Upper and Middle Odra River Basin maximum rainfall probabilistic models development, 2020)
Celem pracy jest sformułowanie probabilistycznych modeli opadow maksymalnych dedykowanych dla dorzecza Górnej i Środkowej Odry oraz sporządzenie map wysokości opadów dla wybranych czasów trwania t=5 do t=4320 min oraz częstości występowania (C=1 do C=50 lat)
Keywords: hydrologia; opad deszczu; opad maksymalny; opad regionalny; rozkład prawdopodobieństwa; teoria wartości ekstremalnych; krzywa DDF; mapa wysokości opadów; model probabilistyczny