Ewidencja podmiotu gospodarczego w teorii i praktyce kontroli podatkowej - Rzepecki, Eugeniusz (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Praca przedstawia problematykę wiarygodności ksiąg podatkowych w świetle obowiązujących przepisów prawa bilansowego, materialnego prawa podatkowego, prawa karnego i prawa karnego skarbowego. Realizując cel nadrzędny pracy uwagę skoncentrowano na kilku zagadnieniach, a przede wszystkim na: przedstawieniu ewidencji prowadzonej przez podmiot gospodarczy, jako ewidencji stanowiącej źródło informacji niezbędnych do podejmowania decyzji oraz ewidencji stanowiącej podstawę ustalania dochodu do opodatkowania (straty), podstawy opodatkowania i należnego podatku; wykazaniu roli, jaką odgrywa kontrola podatkowa w procesie przeprowadzania dowodu z ksiąg podatkowych; przedstawieniu metod badania ksiąg podatkowych; wykazania skutków nieuznania ksiąg podatkowych za dowód w postępowaniu podatkowym.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.