Warunki stymulujące i ograniczające kreatywność pracowników w zwinnej organizacji - Juchnowicz, Marta; Wolińska-Skuza, Agnieszka (Conditions fostering and limiting employees’ creativity in agile organization)
Skuteczne funkcjonowanie zwinnej organizacji wymaga odpowiedniego dostosowania do jej istoty rozwiązań w dziedzinie zarządzania zasobami ludzkimi. Kluczowym wyzwaniem i warunkiem sukcesu zwinnej organizacji jest kreatywność jej pracowników. W związku z tym przedmiotem rozważań będą warunki kształtowania tej kompetencji. Autorki przedstawią model systemu ZZL w organizacji zwinnej oraz wskażą specyficzne cechy i narzędzia. Na tym tle wyjaśnią istotne różnice między elastycznym i zwinnym zarządzaniem zasobami ludzkimi. Celem artykułu jest identyfikacja czynników sprzyjających rozwojowi kreatywności pracowników, a także ujawnienie potencjalnych barier w tym procesie. Do jego opracowania wykorzystano przegląd literatury przedmiotu i wyników badań wtórnych. Podstawę wnioskowania stanowią wyniki analizy przypadków oraz dobrych praktyk z firm stosujących z sukcesem zwinne zarządzanie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 1, s. 46-64