Czy forma i objętość raportu niefinansowego zależą od wielkości przedsiębiorstwa? Badanie na przykładzie spółek WIG20 i mWIG40 - Kawacki, Marek; Kuberska, Ewelina (Does the form and volume of the non-financial report depend on the size of the enterprise? Study on the example of WIG20 and mWIG40 companies)
Artykuł stanowi podsumowanie badań nad ujawnianiem informacji niefinansowych przez polskie jednostki po roku 2017. Celem badania była weryfikacja hipotez o zależności formy i objętości raportów niefinansowych od wielkości przedsiębiorstwa, obiektem zaś były raporty niefinansowe publikowane przez spółki notowane na WIG20 i mWIG40 w latach 2018 i 2019. W badaniu wykorzystano metodę analizy treści, metodę indukcji oraz metody statystyczne. Najważniejszymi wnioskami wynikającymi z badania są: brak widocznej korelacji między wielkością jednostki a objętością publikowanego raportu niefinansowego, brak widocznej i możliwej do wykazania zależności między formą sprawozdania niefinansowego a wielkością jednostki, możliwa do zaobserwowania zależność między formą a objętością raportu niefinansowego. Uzyskany rezultat potwierdził, że jednostki publikujące informacje niefinansowe w ramach odrębnego sprawozdania ujawniają większe ilości informacji niż jednostki publikujące informacje niefinansowe wewnątrz sprawozdania z działalności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 1, s. 65-83