Biologia rozrodu i selekcja siedlisk mopka zachodniego Barbastella barbastellus (Mammalia, Chiroptera) w wybranych antropogenicznie przekształconych środowiskach Polski i Szwecji - Apoznański Grzegorz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2020)
Celem rozprawy była próba odpowiedzi na pytanie: w jaki sposób rzadki i związany ze starymi lasami nietoperz funkcjonuje poza obszarami chronionymi.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: Barbastella barbastellus; selekcja siedlisk; telemetria; turbiny wiatrowe