Biowęgiel jako czynnik ograniczający emosję substancji uciążliwych zapachowo z produkcji drobiarskiej - Kalus Kajetan (Biochar as a Factor Mitigating Emissions of Odorous Substances from Poultry Production, 2020)
Celem badań była ocena zastosowania biowęgla jako potencjalnego dodatku paszowego w chowie i hodowli drobiu (kury nieśne i brojlery kurze) do ograniczenia emisji substancji złowonnych i potencjalnego zmniejszenia strat azotu przy jednoczesnej ocenie wpływu na parametry produkcyjne ptaków.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: biowęgiel; drób; odory; domieszka paszowa; jakość powietrza