Pomiar poziomu satysfakcji użytkowników końcowych systemów finansowo-księgowych – badanie ankietowe - Maruszewska, Ewa Wanda; Tuszkiewicz, Maciej Andrzej (Measurement of end user computing satisfaction (EUCS) in financial and accounting systems – a questionnaire survey, 2021)
Celem artykułu jest pomiar poziomu satysfakcji użytkowników końcowych (SUK), tj. młodych pracowników wykorzystujących programy finansowo-księgowe. Badanie ankietowe przeprowadzono elektronicznie dwa razy w odstępie 8 miesięcy, uzyskując 327 odpowiedzi. Wyniki wskazują, że najwyżej ocenianym obszarem jest aktualność systemów informatycznych (SI), na drugim miejscu zaś precyzyjność danych, co nie potwierdza dotychczas publikowanych wyników badań SUK. Najsłabiej ocenianym obszarem SI jest łatwość użytkowania, co jest zbieżne z innymi badaniami. Ogólny poziom satysfakcji 3,81 jest wynikiem stosunkowo wysokim na tle poprzednich badań mierzących SUK. Wyniki wskazują na potrzebę ulepszania procesu tworzenia i wdrażania SI, a także na konieczność zmiany sposobu kształcenia przyszłych finansistów, co pozwoli im na uzyskiwanie przewagi na rynku pracy. Nowością jest przeprowadzenie badania w zakresie systemów finansowo-księgowych i wśród młodych osób wchodzących na polski rynek pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 2, s. 87-101