Wpływ ziołomiodów w piwach rzemieślniczych na ich smakowitość i na preferencje konsumentów - Piechowicz, Magdalena; Lesiów, Tomasz (Influence of herb honey in craft beers on their taste and consumer preferences, 2019)
Na prężnie rozwijającym się rynku browarniczym można zaobserwować wzrost zainteresowania nowymi składnikami wykorzystywanymi w produkcji piw kraftowych. Rynek ten daje możliwości innowacyjnego wykorzystania ziołomiodów, tak, aby połączyć ich walory smakowe z wyprodukowanymi w warunkach domowych piwami. Tematyka ziołomiodów w procesie produkcji spożywczej nie jest rozpowszechniona. Jest to wynik niewiedzy w zakresie ich pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Jeszcze mniejsza jest świadomość społeczna co do korzyści płynących z wykorzystania ziołomiodów w produkcji piwa. Celem niniejszego artykułu było przedstawienie etapów produkcji oraz ocena nowego produktu w postaci piwa z ziołomiodami. Zespół oceniających, składający się z 22 osób, wskazał piwa z dodatkiem wybranych ziołomiodów jako bardziej smakowite od rzemieślniczego piwa American Pale Ale „Native American”. Dzięki tej ocenie osiągnięto zamierzony cel w postaci wykazania, że ziołomiody z powodzeniem mogą być rozpowszechnione w browarnictwie. Ponadto ich smak może wzbogacić piwa rzemieślnicze dostępne na rynku i poszerzyć asortyment sprzedawców
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 3 (34), s. 44-55
Keywords: piwa rzemieślnicze; ziołomiód miętowy; ziołomiód z aronii; produkcja piwa; craft beers; herb mint honey; herb honey with chokeberry; beer production