Znaczenie orzechów w diecie człowieka - Goluch, Zuzanna; Haraf, Gabriela; Lis, Sandra (The importance of nuts in the human diet, 2019)
Orzechy jadalne (arachidowy, brazylijski, laskowy, makadamia, migdały, nerkowca, pekan, piniowy, pistacji, włoski) należą do grupy produktów spożywczych, która powinna znaleźć się w zrównoważonej i prozdrowotnej diecie człowieka. Owoce te mają wiele walorów prozdrowotnych dzięki swojej wartości odżywczej i zawartości związków biologicznie aktywnych. Jednak ze względu na występujące w nich substancje antyżywieniowe orzechy mogą mieć również działanie antyzdrowotne. Dlatego rodzaj spożywanych orzechów i ich ilość powinna być dobierana indywidualnie w zależności od wieku, płci, stanu fizjologicznego, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Ponadto nieprawidłowy sposób przechowywania orzechów nie tylko obniża ich wartość odżywczą, ale czasem stwarza nawet ryzyko rozwoju pleśni i wytwarzania przez nią szkodliwych dla ustroju aflatoksyn. W profilaktyce i dietoterapii chorób rekomenduje się osobom dorosłym dzienne spożycie orzechów w ilościach 30-50 g.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2019, Nr 4 (35), s. 9-27
Keywords: orzechy; dieta; wartość odżywcza; związki antyodżywcze; zdrowie; nuts; diet; nutritional value; anti-nutritional compounds; health