Użyteczność poznawcza wywiadu jako metody badawczej zagadnienia kontroli zarządczej w jednostkach samorządu terytorialnego - Gregulska-Oksińska, Arleta (Cognitive usefulness of the interview as a method of researching the issue management control in local government units, 2021)
Artykuł dotyczy problematyki metodycznej badań kontroli zarządczej w jednostkach samorządu terytorialnego i stanowi kontynuację prowadzonych przez autorkę badań i obserwacji dotyczących metodycznych problemów techniki ankietowej w badaniach zarządzania ryzykiem w jednostkach samorządu terytorialnego. Zarządzanie sektorem publicznym wymaga znaczących usprawnień w celu osiągania efektywności działania, dlatego też prowadzone w tym obszarze badania, wyciągane wnioski oraz projektowane rozwiązania wymagają uzyskiwania wyników o racjonalnej pewności. Autorka omawia metodykę badawczą w formie wywiadu, przedstawiając jednocześnie jej użyteczność poznawczą na przykładzie jednostek samorządu terytorialnego.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 3, s. 26-36
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; kontrola zarządcza; wywiad; local government units; management control; interview