Miejsce audytu wewnętrznego i kontroli wewnętrznej w systemie kontroli zarządczej jst w Polsce - Kołodziej, Dominika (Place of internal audit and internal control in the management control system of the local government unit in Poland, 2021)
Przedmiotem artykułu jest analiza funkcjonowania i próba umiejscowienia audytu wewnętrznego i kontroli wewnętrznej w systemie kontroli zarządczej jednostek samorządu terytorialnego (jst) w Polsce. Celem jest wyjaśnienie pojęcia kontroli zarządczej w jst oraz wskazanie obszarów działania audytora wewnętrznego oraz kontroli wewnętrznej w kontekście zapisów ustawy o finansach publicznych (dalej: uofp). Dokonanie próby umiejscowienia tych komórek w strukturze organizacyjnej jst oraz próby ukazania wspólnych obszarów ich działania stanowi cel badawczy publikacji. Jako metodykę analizy zagadnienia zastosowano badania literaturowe, przegląd regulacji prawnych i źródeł internetowych. Oparto się przede wszystkim na literaturze przedmiotu. Przedstawiona w artykule charakterystyka systemu kontroli zarządczej z ważnymi jej elementami, takimi jak: audyt wewnętrzny czy kontrola wewnętrzna, stanowi usystematyzowanie wiedzy w tym zakresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 3, s. 57-66
Keywords: audyt wewnętrzny; kontrola wewnętrzna; system kontroli zarządczej; jednostka samorządu terytorialnego; internal auditor; internal control; local government; management control