Kluczowe wskaźniki wyników w kontroli zarządczej przedsiębiorstw - Krzeszowski, Wojciech Dawid (Key performance indicators in the management control of enterprises, 2021)
Istotnym elementem kontroli zarządczej są kluczowe wskaźniki wyników (KPI). Cele artykułu to analiza miejsca KPI w kontroli zarządczej i wytycznych ich konstruowania oraz zaprezentowanie przykładowych wskaźników KPI w przedsiębiorstwie X. Osiągnięto je dzięki studium literatury, jej krytycznej analizie, praktycznym doświadczeniom autora oraz egzemplifikacji problematyki KPI w kontroli menedżerskiej. Przy definiowaniu KPI należy uwzględnić zależność między nimi a strategią i strukturą organizacyjną, warto kierować się wzrostem wartości przedsiębiorstwa, należy też powiązać cele firmy z zadaniami pracowników. Wykorzystywanie wskaźników KPI może powodować ogólną koncentrację na jednym określonym zestawie mierników i pominięcie innych mogących mieć znaczenie w realizacji strategii przedsiębiorstwa. Uzupełniono literaturę o ukazanie pomiaru i oceny wyników jako jednego z podstawowych zadań zarządzania przedsiębiorstwem konstytuujących kontrolę zarządczą, wytyczne dotyczące wyznaczania KPI, egzemplifikację problematyki KPI w kontroli zarządczej.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 3, s. 67-82
Keywords: kluczowe wskaźniki wyników; KPI; kluczowe wskaźniki efektywności; kluczowe wskaźniki dokonań; kontrola zarządcza; pomiar wyników; Key Performance Indicators; management control; performance measurement