Polityka i wzrost gospodarczy w Indiach od czasu uzyskania niepodległości. Próba oceny - Zaremba, Michał (Economic growth and policy in India since gaining independence. An assessment attempt, 2021)
Problematyka wzrostu i rozwoju gospodarczego zajmuje jedno z centralnych miejsc w naukach ekonomicznych. Jednym z najciekawszych przypadków krajów, które w ostatnim czasie osiągnęły wysokie stopy wzrostu gospodarczego, są Indie. Badania tego państwa są o tyle zasadne i interesujące, że jest on jedynym tak dużym, ludnym i zróżnicowanym krajem, który zachowując system demokratyczny, z powodzeniem wszedł na ścieżkę szybkiego wzrostu gospodarczego. Celem artykułu jest zbadanie i przedstawienie polityki i procesów wzrostu gospodarczego w Indiach od czasu uzyskania niepodległości. Wyniki badań pozwalają sformułować wniosek, że gospodarka indyjska przesunęła się na nową ścieżkę wzrostu. W przeciwieństwie jednak do wielu gospodarek, które również wprowadzały programy stabilizacyjne i transformacyjne, Indie nie odnotowały gwałtownego spadku tempa wzrostu w długim okresie.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2021; vol. 65, nr 3, s. 112-127
Keywords: Indie; gospodarka indyjska; reformy gospodarcze; India; Indian economy; economic reforms