The identification of key stakeholders and information resources in the information processes of a non-profit organization using the example of the Students’ Government of Wroclaw University of Economics and Business - Kłus, Radosław; Chomiak-Orsa, Iwona (Identyfikacja kluczowych interesariuszy oraz zbiorów informacyjnych w procesach informacyjnych organizacji non profit na przykładzie Samorządu Studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2021)
Identyfikacja i poprawna organizacja procesów informacyjnych stanowią dla wielu organizacji kluczowy czynnik sukcesu. Temu zagadnieniu poświęca się wiele miejsca, w odniesieniu do przedsiębiorstw, jest ono jednak marginalnie traktowane w odniesieniu do działalności organizacji non profit. Wnioski z badań literaturowych zdeterminowały cel artykułu, który stanowią identyfikacja interesariuszy procesów oraz charakterystyka zasobów informacyjnych niezbędnych dla tych interesariuszy. W artykule przeprowadzono analizę oddziaływania informacyjnego procesów i potrzeb informacyjnych interesariuszy procesów w organizacji non profit na przykładzie działalności organizacji studenckiej, jaką jest Samorząd Studentów Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Jako narzędzia badawcze zastosowano pogłębioną analizę literatury, analizę rozwiązań informacyjnych w obszarze organizacji non profit, obserwację współuczestniczącą i wieloletnie doświadczenie autora artykułu ze współpracy w ramach zarządzania z omawianą organizacją studencką
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2021, Nr 1 (59), s. 70-80
Keywords: procesy informacyjne; organizacja studencka; interesariusze; zasoby informacyjne; działalność non-profit; information processes; student organization; stakeholders; information resources; non-profit activity