Problemy pomiaru ubóstwa - Biernacki, Marek (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998)
Głównym celem pracy jest pomiar ubóstwa ekonomicznego i nierówności dochodowych w Polsce. W rozdziale pierwszym przedstawiono elementy teorii pomiaru oraz społeczny kontekst ubóstwa. Rodział drugi poświęcony jest granicom ubóstwa, czyli problemowi identyfikacji zbioru ubogich. Rozdział trzeci przedstawia aksjometryczne podejście do mierników ubóstwa. Przedstawiono w nim własną propozycję miary ubóstwa. Rozdział czwarty dotyczy porównania mierników ekonomicznych. W rozdziale piątym znajdują się badania empiryczne ubóstwa i nierówności ekonomicznych w latach 1992-1997.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1998, s. 209
Keywords: miernik ubóstwa; nierówność ekonomiczna