LETS (Local Exchange Trading System) jako przykład nowej formy pieniądza - Reichel, Janusz (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999)
Przedmiotem pracy jest stosunkowo nowe zjawisko, którym jest pieniądz bezgotówkowy prawdziwy (wg. terminologii używanej w pracy). Jest to pieniądz będący jedynie zapisem informacji o wymianie i nie występujący pod żadną postacią gotówkową (materialną). Jako przykład do szczegółowego zbadania i przedstawienia wybrano coraz popularniejszy w społecznościach lokalnych całego świata LETS(Local Exchange Trading System) czyli Lokalny System Wymiany Handlowej. Uzyskane wyniki odniesiono do ewolucji form pieniądza oraz do zjawiska pieniądza zastępczego.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: Lokalny System Wymiany Handlowej; pieniądz zastępczy