Współpraca gospodarcza Polski z Rosją w latach 90 - Wróblewski, Marek (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999)
Przedmiotem pracy są powiązania gospodarcze Polski z Rosją w latach 90, identyfikacja podstawowych barier i możliwości współpracy oraz próba przedstawienia prognoz dotyczących kształtu przyszłych kontaktów z Rosją. Ekonomiczne relacje zostały przedstawione na tle minionych kontaktów gospodarczych, jako, że niektóre procesy ostatniej dekady są wynikiem wcześniejszych relacji obydwu państw. Badania koncentrowały się wokół wymiany handlowej, kooperacji produkcyjnej i przepływu kapitału między omawianymu państwami. Jako podstawową determinantę analizowanych procesów przyjęto stan gospodarek Polski i Rosji, w szczególności zbadano zjawiska kryzysowe, słabość rozwiązań systemowych, zwłaszcza wzajemnych rozliczeń. Przedstawiono ponadto stan prawny regulujący współpracę gospodarczą między tymi państwami. Całość dopełnia analiza SWOT przedstawiająca pozycję Polski w kontekście jej ekonomicznych relacji z Rosją.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: stosunki gospodarcze międzynarodowe; stosunki polsko-rosyjskie; współpraca gospodarcza