Metody wyceny przedsiębiorstwa w warunkach polskich - Wiszniowski, Edward (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999)
Rozprawa poświęcona jest interdyscyplinarnej dziedzinie wiedzy jaką jest wycena przedsiębiorstw. Praca w sposób kompleksowy definiuje i porządkuje pojęcia związane z działalnością gospodarczą i przedsiębiorstwem. W sposób jednoznaczny identyfikuje i różnicuje pojęcia "mienie", "majątek" oraz "wartość rynkowa" na tle spotykanych w literaturze i praktyce gospodarczej pojęć. Zawarto w niej kwestie dotyczące prawa gospodarczego, rachunkowości i analizy finansowej przedsiębiorstw oraz stosowanym w Polsce metodom wyceny przedsiębiorstw, zwracając uwagę na konieczność stosowania w praktyce metod mieszanych, które opierając się na metodach majątkowych i dochodowych jednocześnie. Praca systematyzuje i prezentuje metody przedsiębiorstw przewidziane przez polskie regulacje prawne, przedstawia ich podstawowe wady i zalety, a całość wzbogacona jest licznymi przykładami z życia gospodarczego. W rozprawie poruszono ważne kwestie nie tylko co do metodologii wyceny przedsiębiorstw, ale również możliwości kreowania wartości przedsiębiorstwa w praktyce.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: rachunkowość; wycena przedsiębiorstwa