Ganzheitliches Unternehmens - Controlling - Tippmann, Claudia (Kompleksowy controlling przedsiębiorstwa, 1999)
W związku ze złożonością przedsiębiorstwa i skomplikowaniu otoczenia, odizolowaniem obszarów (funkcji) przedsiębiorstwa, zachodzi konieczność odejścia od ujęcia (myślenia) analitycznego w kierunku ujęcia całościowego. Wymagane jest nowe zrozumienie controllingu. Chodzi tu o kompleksowy (całościowy) controlling przedsiębiorstwa. Rozstrzygający jest controlling przełamujący miejsca odseparowania obszarów przedsiębiorstwa. Celem pracy jest rozwój zintegrowanego modelu controllingu przedsiębiorstwa.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: controlling w przedsiębiorstwie; przedsiębiorstwo