Model rozwoju pośrednictwa ubezpieczeniowego w Polsce - Przybytniowski, Jarosław (1999)
Praca składa się z pięciu rozdziałów. Rozdział I stanowi rys historyczny rozwoju ubezpieczeń i pośrednictwa ubezpieczeniowego na tle różnych formacji społeczno-politycznych. Rozdział II to rozwój ubezpieczeń i pośrednictwa w Polsce po II wojnie światowej. Rozdział III przedstawia strukturę organizacyjną rynku ubezpieczeniowego, jego stan i kanał dystrybucji usług ubezpieczeniowych w Polsce. Rozdział IV jest prezentacją rynku ubezpieczeniowego państw wysoko rozwiniętych i czynności dostosowawczych stojących przed Polską w przeddzień wejścia do Unii Europejskiej. Rozdział V stanowi prezentację wyników badań nad pośrednictwem ubezpieczeniowym. Na podstawie analizy jakościowej i ilościowej ankiet prowadzonych wśród agentów i brokerów ubezpieczeniowych oraz klientów zakładów ubezpieczeń przedstawiono model rozwoju pośrednictwa ubezpieczeniowego wykonywanego przez agentów i brokerów. Praca zawiera analizę spójności polskich regulacji prawnych dotyczących pośrednictwa ubezpieczeniowego z dyrektywami Unii Europejskiej.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 1999, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: agent ubezpieczeniowy; broker ubezpieczeniowy; pośrednictwo ubezpieczeniowe; ubezpieczenia