Regionalizacja polityki ochrony środowiska w Polsce - Szołek, Krzysztof (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Rozprawa dotyczy realizacji regionalizacji polityki ochrony środowiska w Polsce. Przedmiotem badań było zbadanie i ocena, jak jest w Polsce realizowana zasada regionalizacji polityki ochrony środowiska. Zamiarem badawczym autora jest w szczególności uzyskanie odpowiedzi na pytania: czy istniejące i planowane rozwiązania prawne, administracyjne i instytucjonalne pozwalają na terytorialne różnicowanie polityki ekologicznej, czy i w jakim stopniu podmioty odpowiedzialne za prowadzenie polityki ekologicznej w regionie wykorzystują nadane im uprawnienia oraz jaki wpływ na polską politykę ekologiczną wywiera proces integracji ze strukturami europejskimi. Prezentacja tematyki odbyła się przez pryzmat doświadczeń podmiotów funkcjonujących na obszarze Dolnego Śląska. Intencje aplikacyjno-praktyczne wyrażają się w określeniu polskiego modelu regionalizacji polityki ekologicznej, co w konsekwencji może wskazywać na kierunki przyszłych działań w tej dziedzinie.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: ochrona środowiska; polityka gospodarcza