Logistyka w zarządzaniu przedsiębiorstwem międzynarodowym - Wincewicz-Bosy, Marta (1973- ) (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Praca przedstawia elementy logistyki i zarządzania przedsiębiorstwem miedzynarodowym w kontekście podporządkowania go zasadom zintegrowanego zarządzania logistycznego. Główną tezą pracy jest stwierdzenie, iż logistyka może stać się generalną strategią zarządzania przedsiębiorstwem międzynarodowym, przy założeniu, iż zostanie wsparta odpowiednio dobranymi strategiami wspomagajacymi i właściwie dopasowanymi zasobami. Logistyka jest tu postrzegana jako główna strategia organizacyjna, której oddziaływanie można zauważyć we wszystkich sferach funkcjonowania, począwszy od struktury organizacyjnej poprzez strategie wspierające, po kulturę organizacyjną i zasoby ludzkie. W pracy dokonano analizy publikacji z dziedziny logistyki oraz zarządzania. Jej zasadniczą część stanowi przegląd teorii dotyczących powyższych zagadnień, których identyfikacja i przydatność w bieżącej działalności podmiotów gospodarczych została przeanalizowana w kontekście badań przeprowadzonych w przedsiębiorstwie Bridon plc. w latach 1995-1998 i częściowo w 1999 r. Wnioski i spostrzeżenia są efektem badań empirycznych, przeprowadzonych sondaży oraz współudziału w procesach analiz i tworzenia dokumentacji. Efektem współuczestniczenia w procesach reorganizacji systemu zarządzania są informacje zawarte w ostatniej części pracy.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: zarządzanie logistyczne; przedsiębiorstwo miedzynarodowe; logistyka; zarządzanie przedsiębiorstwem