Development of public sector in Libya during the period 1966-1999 - Shauani, Aboulgasem A. (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Przedstawiono szczegółową makroekonomiczną analizę sektora publicznego w Libii w latach 1966-1999. Wykazano, że w okresie od 1966 r. do 1969 r. gospodarka libijska była zacofana, dopiero od 1969 r. do 1999, po odkryciu ropy naftowej, zaczęła rozwijać się, co jest zresztą charakterystyczne dla krajów naftowych. W ostatecznym efekcie kraj ten stał się niezależny gospodarczo od państw uprzemysłowionych, co ukazano w pracy.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: Libia; wzrost gospodarczy; gospodarka narodowa; sektor publiczny; inwestycje publiczne