Metody oceny efektywności rynkowej spółek handlowych - Michalski, Krzysztof (1948-2013) (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Praca ukierunkowana jest na badanie efektywności spółek handlowych. Efektywność rynkowa jest rozważana wieloaspektowo. Wyniki badań obejmują wyjaśnienia istoty efektywności rynkowej jako nowego pojęcia terminologicznego obejmującego trzy zasadnicze czynniki wpływające na ocenę efektywności, tj.: kompleksowa ocena poziomu organizacji spółki z punktu widzenia realizacji założonych celów spółki, pozycja spółki na konkurencyjnym rynku, sytuacja finansowa. Podstawą oceny jest wyróżnienie mierników efektywności pozakapitałowych i majątkowo-kapitałowych. Wśród mierników pozakapitałowych na uwagę zasługuje wszechstronne ujęcie metod oceny efektywności pracy, z dążeniem do jej kwantyfikacji. Dużo uwagi poświęcono kompleksowemu podejściu do oceny pozycji rynkowej spółki, wskazując na różne wymiary i możliwości kwantyfikacji. W podejściu zaś majątkowo-kapitałowym do mierzenia spółek szeroko naświetlono analizę pionową i poziomą bilansu, a zwłaszcza analizę wskaźnikową zyskowności, płynności, zadłużenia i rynku kapitałowego, dobierając właściwe wskaźniki do specyfiki spółki handlowej. W pracy rozwiązania metodologiczne przedstawiono na tle zaproponowanej koncepcji spółki wirtualnej wykorzystując do tego celu internet
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: efektywność ekonomiczna; efektywność rynkowa; gospodarka rynkowa; informatyka ekonomiczna; spółka wirtualna; transakcja elektroniczna; zarządzanie finansami