Sygnalizatory przemian demograficznych w Polsce - Krupowicz, Joanna (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000)
Przedmiotem przeprowadzonych i prezentowanych w pracy badań były cykle koniunktury demograficznej w Polsce. Głównym celem badań była: identyfikacja wahań koniunkturalnych procesów demograficznych oraz, w przypadku stwierdzenia ich występowania, wyodrębnienie zmiennych wyprzedzających, tj. sygnalizatorów przemian demograficznych. W etapie prac, prowadzących do wskazania sygnalizatorów przemian demograficznych w Polsce, została wykorzystana koncepcja zmiennych wyprzedzających i naśladujących. Badania pozwoliły na stwierdzenie występowania wahań koniunkturalnych w procesach demograficznych, identyfikację wahań (tj. określenie cyklu, fazy oraz amplitudy wahań), określenie zbioru zmiennych wyprzedzających - sygnalizatorów przemian demograficznych w Polsce oraz skonstruowanie prognoz liczby ludności Polski w sposób odmienny od dotąd stosowanych w demografii.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2000, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: demografia; prognozowanie; cykl koniunkturalny; transformacja systemowa