Nowe formulacje specjalistycznych nawozów mineralno-organicznych zgodnie z wytycznymi dla gospodarki o obiegu zamkniętym - Izydorczyk, Grzegorz (New formulations of specialized mineral-organic fertilizers according to the guidelines for a closed loop economy, 2021)
W pracy przedstawiono nowe formulacje specjalistycznych nawozów mineralno-organicznych, bazujących na surowcach wtórnych. Wykorzystano potencjał nawozowy odpadowej biomasy roślinnej po ekstrakcji nadkrytycznym ditlenkiem węgla, wtórnych surowców o wysokiej zawartości fosforu (ości, kości oraz popioły ze spalania osadów ściekowych) oraz odpadowej biomasy zwierzęcej (odpad kategorii 2). Wtórną biomasę roślinną poddano wzbogaceniu w jony Cu2+, Mn2+ oraz Zn2+, odpady fosforonośne solubilizacji mikrobiologicznej, a odpady kategorii 2 zagospodarowano poprzez hydrolizę kwasową. Otrzymane formulacje poddano korekcie i analizie składu, a następnie ocenie ich skuteczności biologiczne w testach kiełkowania, badaniach wazonowych lub testach polowych. Dla każdej zaproponowanej technologii sprawdzono możliwość komercjalizacji, sporządzono schemat węzła produkcyjnego oraz bilans masowy, a także dokonano podstawowych obliczeń opłacalności. Zaproponowane w pracy formulacje odznaczają się niskim śladem środowiskowym, zatem są rozwiązaniem proekologicznym, zgodnym z wytycznymi gospodarki cyrkularnej oraz Europejskim Zielonym Ładem.
Keywords: waloryzacja odpadów; solubilizacja; nawozy mineralno-organiczne; biosorpcja