Wpływ właściwości fizyko-chemicznych roztworów osmotycznych na proces odwadniania surowców roślinnych i jakość suszu - Masztalerz Klaudia (Influence of the physicochemical properties of osmotic solutions on the process of osmotic dehydration of plant materials and on the quality of the dried material, 2021)
Celem pracy, powstałej na podstawie cyklu czterech oryginalnych publikacji naukowych, było określenie wpływu właściwości fizykochemicznych roztworu osmotycznego uzyskanego na bazie zagęszczonych soków owocowych wzbogaconych koncentratami aromatów z ziół na kinetykę procesu odwadniania osmotycznego i dosuszania różnymi metodami.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: odwadnianie osmotyczne; suszenie; filtracja; właściwości fizyczne; zagęszczony sok