Autonomizacja jednostek wewnętrznych przedsiębiorstwa : formy, procedury i uwarunkowania - Brajer-Marczak, Renata (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2001)
Cechą charakterystyczną współczesnych przedsiębiorstw jest ich rozrastanie wyrażające się we wzroście ich złożoności, przyroście wewnętrznych funkcji i kompetencji pracowniczych. W warunkach dużej konkurencji na rynku wyczerpują się tradycyjne metody wpływania na zyskowność przedsiębiorstw, jak minimalizacja kosztów wytwarzania czy obniżka cen sprzedaży. Pojawia się konieczność stworzenia elastycznej organizacji. Zjawiskiem coraz bardziej powszechnym staje się decentralizacja zarządzania i autonomizacja jednostek wewnętrznych. Autonomizacja rozumiana jako wyodrębnienie i usamodzielnienie komórek organizacyjnych przedsiębiorstwa w celu zwiększenia ich efektywności i elastyczności. Skuteczności całego przedsiębiorstwa umożliwia połączenie zalet firm małych (szybkość reagowania na zmiany w otoczeniu i elastyczność działania) z zaletami firm dużych takich jak: myślenie strategiczne, korzyści skali i szeroki dostęp do zasobów. Praca opisuje zjawisko autonomizacji w przedsiębiorstwach funkcjonujących na rynku polskim. Przedstawia formy autonomizacji, jej uwarunkowania, zawiera również propozycję procedury autonomizacji jednostek wewnętrznych opisaną na przykładzie konkretnego przedsiebiorstwa.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2001, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: inwestycja kapitałowa; ryzyko inwestycyjne