Globalizacja sprzedaży, produkcji i produktu na przykładzie działań wybranych producentów pojazdów użytkowych - Brach, Jarosław (Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2001)
Dokonując oceny działań wybranych producentów pojazdów użytkowych uznano, iż kilku spośród nich - Volvo i Scania w chwili obecnej prowadzi globalną sprzedaż i osiąga z tego tytułu pewne korzyści, ma globalny produkt i z faktu jego posiadania odnosi określone profity oraz dysponuje siecią globalnie rozmieszczonych i zintegrowanych ze sobą zakładów produkcyjnych i dzięki temu może czerpać dodatkowe korzyści w porównaniu z firmami stosującymi podejście multilokalne. Globalizacja w branży pojazdów użytkowych oraz wiążąca się z nią koncentracja wytwarzania stanowi wyzwanie dla wielu mniejszych podmiotów, które mogą albo działać w sektorach niszowych, albo też w starciu z globalnymi gigantami skazane są na porażkę. Z działalnością firm globalnych związane są zarówno elementy pozytywne, jak i negatywne. Praca wskazuje na szereg uwarunkowań związanych z procesem globalizacji, stworzone są w niej przyszłe modele produkcji autobusów i ciężarówek na świecie, wskazane drogi postępowania dla mniejszych podmiotów.
Rozprawa doktorska: Akademia Ekonomiczna im. Oskara Langego we Wrocławiu, 2001, s.
Autor nie wyraził zgody na upublicznienie rozprawy doktorskiej. Doktorat został zdigitalizowany i umieszczony w Bazie Wiedzy WIR. Udostępniany jest jednostanowiskowo po zalogowaniu w czytelni OIN Biblioteki Głównej Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, ul. Komandorska 118/120, bud. U). Serdecznie zapraszamy.
Keywords: globalizacja sprzedaży; sprzedaż samochodów; przemysł motoryzacyjny; handel międzynarodowy