Właściwości mikrokapsułek wytwarzanych z cytrynianów skrobiowych w różnych warunkach technologicznych - Raszewski Bartosz (Properties of microcapsules from starch citrates made by various technological conditions, 2021)
Celem pracy było określenie wpływu warunków wytwarzania (ilości i formy reagenta oraz temperatury prażenia) cytrynianu skrobiowego oraz jego hydrotermicznego hartowania (ogrzewanie w wodnej zawiesinie w temperaturze niższej od temperatury kleikowania) na właściwości otrzymanych mikrokapsułek skrobiowych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: skrobia ziemniaczana; cytrynian skrobiowy; hydrotermiczne hartowanie; mikrokapsułki