Diagnostyka wczesnego uszkodzenia nerek u koni przy użyciubadania ultrasonograficznego i biomarkerów w surowicy krwii moczu - Siwińska Natalia (Early detection of acute kidney injury in horses using ultrasonography and biomarkers inblood serum and urine, 2021)
Uzyskane w pracy wyniki pozwoliły na identyfikację tych parametrów profilu nerkowego, którewykazują istotne różnice pomiędzy poszczególnymi stadiami chorób i mogą być pomocne wdiagnostyce wczesnego uszkodzenia nerek na etapie podklinicznym. Wskazują one na brakuniwersalnego wskaźnika AKI u koni i potrzebę stworzenia panelu biomarkerów surowicyi moczu do wykrywania AKI.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: ostre uszkodzenie nerek; niewydolność nerek; biomarker; ultrasonografia; czynniki potencjalnie nefrotoksyczne; koń