Wykorzystanie metody przypadku w doskonaleniu jakości produktów żywnościowych oraz zapewnienia ich bezpieczeństwa - Gadzała, Karolina; Lesiów, Tomasz (Using the case method in improving the quality of food products and ensuring their safety, 2020)
Celem autorów pracy jest przedstawienie możliwości zastosowania metody przypadku w realizacji przedmiotów z zakresu technologii żywności i żywienia oraz nauk o jakości przez studentów studiów I i II stopnia na UE we Wrocławiu. Studenci studiów I stopnia mieli zaprezentować w formie eseju przykład z własnego doświadczenia, umożliwiający udoskonalenie procesu w oparciu o wykorzystanie analizy przyczyn i skutków błędów FMEA. Studenci studiów II stopnia mieli ukazać w formie eseju i prezentacji nieuczciwość producentów żywności i afery, które zachwiały wiarę konsumentów w bezpieczeństwo żywności. Zastosowanie metody przypadku skutkowało tym, że osoby ją stosujące mogły w praktycznym aspekcie zastosować analizę FMEA, przedstawić nieprawidłowości oraz wskazać na działania zapobiegawcze i doskonalące. Metoda przypadku jest kształcąca zarówno dla studentów, jak i dla prowadzącego, zmusza go bowiem do poszukiwania takich rozwiązań dydaktycznych, aby teoria mogła znaleźć zastosowanie w praktyce.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2020, Nr 36, s. 70-83
Keywords: metoda przypadku; FMEA; afery żywnościowe; doskonalenie; case method; foof scandals; improvement