Czynniki kształtujące jakość wina - Gut, Jolanta; Krzywonos, Małgorzata; Piekara, Agnieszka (Factors shaping the quality of wine, 2020)
Wybór odpowiedniej lokalizacji to ważny czynnik przy zakładaniu nowej winnicy. W strefie klimatu umiarkowanego, w której leży także Polska, ma on kluczowe znaczenie dla powodzenia uprawy winorośli. Źle wybrane miejsce – wietrzne, narażone na przymrozki lub z nieodpowiednią glebą – może mieć niekorzystne skutki dla jakości wina oraz opłacalności produkcji. Podczas zakładania winnicy należy zwrócić uwagę nie tylko na temperaturę panującą w danym regionie, ale również na rodzaj gruntu i stanowisko. W Polsce zaledwie kilka procent powierzchni gruntów spełnia warunki umożliwiające założenie winnic. Celem pracy było omówienie wpływu głównych czynników zewnętrznych, innych niż wybór szczepu, na jakość wina i wydajność owocowania winorośli. Skupiono się na dwóch głównych grupach czynników, tj. warunkach klimatycznych i przechowywaniu. Opracowanie przybliża, na co należy zwrócić uwagę podczas wyboru miejsca na winnicę oraz jak przygotować miejsce pod przechowywanie wina, aby nie zmieniło ono negatywnie swoich walorów smakowych.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2020, Nr 36, s. 103-112
Keywords: winnica; zakładanie winnicy; przechowywanie wina; transport wina; wino; jakość wina; vineyard; vineyard planting; wine storge; wine transport; wine; wine quality