Rola przekąsek w żywieniu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem przekąsek mięsnych - Lesiów, Tomasz; Kuchlewska, Magdalena (The role of snacks in human nutrition with particular reference to meat snacks, 2020)
Celem autorów pracy było przedstawienie roli przekąsek w codziennej diecie w Polsce i na świecie. Omówiono aktualny stan wiedzy na podstawie prowadzonych badań ankietowych w kraju i w ujęciu globalnym, z uwzględnieniem przekąsek zalecanych i niezalecanych w diecie człowieka dla różnych grup wiekowych. Spożywanie przekąsek ma duży udział w nawykach żywieniowych, szczególnie wśród nastolatków. Wiedza na temat wpływu zachowań żywieniowych związanych ze spożywaniem przekąsek na masę ciała i stan zdrowia ma kluczowe znaczenie dla określenia działań publicznych w zakresie promowania zdrowych nawyków żywieniowych. Wykazano, że preferencje smakowe względem przekąsek różnią się w zależności od regionu czy państwa. Zwrócono uwagę na dynamicznie rozwijający się sektor przekąsek mięsnych w Polsce i na świecie. Decyzje zakupowe dotyczące przekąsek powinny się opierać na wiedzy konsumentów, pozyskanej głównie w czasie edukacji szkolnej, a uzupełnionej informacjami ze środków masowego przekazu oraz na daleko idącej rozwadze/ roztropności.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2020, Nr 36, s. 113-126
Keywords: przekąski; nadwaga; częstotliwość spożywania; przekąski mięsne; snacks; overweight; frequency of eating; meat snacks