Wpływ mikronizacji na morfologię i właściwości fizykochemiczne nasion owsa - Michalski, Jacek; Syska, Wojciech; Dymińska, Lucyna; Kucharska, Edyta; Hanuza, Jerzy (Effects of micronization on the morphology and physicochemical properties of the oat seeds, 2020)
Owies jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, galaktolipidów, składników mineralnych oraz białek. Zbadano wpływ intensywności i czasu mielenia na wielkość, kształt i właściwości fizykochemiczne nasion owsa. W celu scharakteryzowania morfologii i struktury molekularnej badanego materiału zastosowano skaningową przejściową mikroskopię elektronową oraz spektroskopię w zakresie średniej podczerwieni. Omówiono zależności między czasem mielenia, wymiarami cząstek i zmianami profili spektralnych w podczerwieni. Wykazano, że materiał o znacznie zmniejszonych wymiarach cząstek ma kształt quasi-sferyczny i regularny. Mikronizacja wpływa na zrywanie polisacharydowych międzycząsteczkowych wiązań wodorowych oraz wiązań C-O-C, co powoduje powstawanie mniej uporządkowanych i krótszych łańcuchów polisacharydowych. Mikronizacja może poprawić niektóre właściwości użytkowe nasion owsa jako składnika żywności.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2020, Nr 36, s. 127-140
Keywords: FTIR; owies; mikronizacja; oat; micronization