Przekąski mięsne – alternatywa dla przekąsek standardowych - Szemiel, Magdalena; Lesiów, Tomasz (Meat snacks – an alternative to standard snacks, 2020)
Celem pracy było przedstawienie rynku przekąsek mięsnych w Polsce na przykładzie jednego z głównych producentów wyrobów mięsnych. Zainteresowanie przekąskami mięsnymi, jako zdrową alternatywą dla przekąsek standardowych, wzrasta, ale segment ten nie jest jeszcze konsumentom dobrze znany. Oferta mięsnych produktów przekąskowych stale rozszerza się o nowe propozycje, będąc odpowiedzią na upodobania i potrzeby konsumenckie. W artykule przedstawiono zalety przekąsek mięsnych pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych w porównaniu z przekąskami spożywanymi przez konsumentów najczęściej.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2020, Nr 36, s. 171-184
Keywords: przekąski mięsne; wartość odżywcza; chipsy mięsne; beef jerky; paluszki drobiowe; meat snacks; nutrition value; meat chips; poultry sticks