Porównawcza analiza ekologiczna wybranych gatunków zbiorowisk ciepłolubnych muraw występujących na różnych podłożach geologicznych - Woś Agnieszka (Comparative ecological analysis of selected species from dry grasslands growingon various geological substrates, 2021)
Celem niniejszej pracy było porównanie roślinności i analiza reakcji gatunkównależących do lokalnej flory ciepłolubnych muraw z serpentynitów i odmiennych podłożyskalnych na czynniki kompleksu serpentynitowego.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: ciepłolubne murawy; gleby serpentynitowe; kompozycja gatunkowa; tolerancja na nikiel; stosunek Mg/Ca