Intravenous lipid emulsions as a treatment in acute opioidpoisoning - pharmacokinetic and pharmacodynamicevaluation in the rabbit model - Tikhomirov Marta (Dożylne emulsje lipidowe w leczeniu ostrych zatruć opioidami – farmakokinetyczna i farmakodynamiczna ocena skuteczności na modelu królika, 2021)
W przedstawionej pracy zaproponowano i przetestowanorozwiązanie odbiegające od standardowej logiki protokołów terapeutycznych, które opierająsię na stosowaniu antagonistów receptorów opioidowych.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: przedawkowanie opioidów; dożylne emulsje lipidowe; farmakokinetyka; farmakodynamika