Wpływ inokulantu Lactobacillus buchneri na wartość pokarmową kiszonek z Sorghum saccharatum (L.) Moench oraz procesy przemian żwaczowych - Wilk Martyna (Effect of Lactobacillus buchneri inoculum on the nutritional value of Sorghum saccharatum (L.) Moench silages and the processes of rumen transformation, 2021)
Celem przeprowadzonych badań było określenie wpływu heterolaktycznego szczepu bakterii Laclobacillus buchneri (5 x 10 1 JTK/ml) dodanego podczas procesu zakiszania całych roślin oraz wytłoków z Sucrosorgo 506 na skład chemiczny, stabilność tlenową, jakość otrzymanych kiszonek i ich pH oraz profil fermentacji żwaczowej in vilro, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu na proces metanogenezy.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: sorgo cukrowe; wytłoki buraczane; kiszonki; metanogeneza