Występowanie pierwotniaków z rodzaju Cryptosporidium i Giardia u psów i kotów w Polsce - Piekara-Stępińska Agnieszka (Occurence of Cryptosporidium spp. and Giardia spp. in dogs and cats in Poland, 2021)
Celem badań była charakterystyka inwazji Cryptosporidium i Giardia u psów i kotów w Polsce, która obejmowała ocenę częstości występowania pasożytów, identyfikację gatunkową/genotypową oraz określenie czynników mogących predysponować do wystąpienia zarażenia (związanych z rasą oraz wiekiem).
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: Giardia duodenalis; Cryptosporidium spp.; zoonoza; pierwotniaki; PCR; Ziehl-Neelsen; β-giardina