Opracowanie metody mrożenia nasienia kaczorów pochodzących od dzikiej kaczki krzyżówki Anas platyrhynchos - Zawadzka-Jurochnik Justyna (Development of method for cryopreservation of semen from drakes ancesting from wild Mallard duck Anas platyrhynchos, 2021)
Celem niniejszej pracy było określenie optymalnych parametrów rozrzedzalnika dla nasienia kaczorów pochodzących od dzikiej kaczki krzyżówki Anas platyrhynchos L., pozwalających na zamrożenie nasienia prostą, możliwą do wykonania w warunkach terenowych techniką nie wymagającą wykorzystania specjalistycznej komory kriogenicznej.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: kaczka; nasienie; kriokonserwacja; peroksydacja lipidów