Wpływ ekspansji czeremchy amerykańskiej Padus serotina (Ehrh.) Borkh. na właściwości odłogowanych pól - Bączek Paulina (Effect of black cherry Padus serotina (Ehrh.) Borkh. expansion on the properties of fallow lands, 2021)
Celem pracy była ocena wpływu samosiewów P. serotina na szatę roślinną i wybrane parametry siedliskowe odłogów. Badania prowadzono w latach 2017-2021 na terenie Dolnego Śląska (gminy: Wrocław, Jelcz-Laskowice, Czernica oraz Siechnice), gdzie wytypowano 10 odłogowanych pól.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: pola odłogowane; czeremcha amerykańska; Padus serotina; rośliny inwazyjne; sukcesja wtórna odłogów