Implementacja lean management w organizacji w aspekcie prakseologicznej oceny sprawności działania - Dudojć, Dariusz (Implementation of lean management in the organization in the aspect of praxeological performance assessment, 2022)
Celem artykułu jest sformułowanie odpowiedzi na pytanie: czy prakseologiczna ocena sprawności działania może stanowić utylitarną ocenę efektów działań doskonalących w ramach implementacji podejścia lean management? Autor przeprowadził przegląd literatury źródłowej z obszaru podejścia lean management, koncentrując się na metodach identyfikacji oraz oszacowania marnotrawstwa występującego w procesach stanowiących ocenę dla podejmowanych działań doskonalących. Powyższe rekomendacje miar zostały zestawione z prakseologiczną miarą sprawności działania. W efekcie uzyskano rekomendację dla zasadności stosowania oceny działań implementujących lean management w procesach z wykorzystaniem prakseologicznej metody miary sprawności działania procesu w podejściu zarówno ex ante, jak i ex post.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 1, s. 30-46
Keywords: prakseologia; lean management; sprawność; pomiar dokonań; marnotrawstwo; praxeology; efficiency; performance measurement; waste