Wybrane właściwości odcieków składowiskowych w aspekcie biologicznego oczyszczania - Wdowczyk Aleksandra (Selected properties of landfill leachate in terms of biological treatment, 2022)
Badania dotyczyły zmian właściwości wód odciekowych ze składowisk odpadów komunalnych, w aspekcie wybranych procesów biologicznego oczyszczania. Temat ten jest istotny z uwagi na fakt, że odcieki stanowią istotne źródło zanieczyszczenia środowiska wodno-gruntowego, związanego ze składowaniem odpadów, a prowadzona jest niewielka ilość kompleksowych badań w tym zakresie.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: odcieki składowiskowe; skład fizykochemiczny; toksyczność; biologiczne oczyszczanie; osad czynny