Rozwój społeczno-przestrzenny Zielonej Góry po 1945 r. (Dynamika rozwoju od miasta małego do miasta średniej wielkości) - Bazan-Krzywoszańska, Anna (Politechnika Wrocławska, 2011)
Historia powojenna miasta Zielona Góra pokazała jak z 12 tysięcznego, w przeciągu niespełna 50 lat, powstało miasto ponad 100 tysięczne. Zakres i rozmiary procesów demograficznych i zmian przestrzennych znajdują swoje odzwierciedlenie między innymi w dokumentach kształtujących praktykę przestrzenną miasta
Keywords: planowanie przestrzenne; rozwój przestrzenny