Wykorzystanie nanokompozytów polimerowych zawierających nanocząstki metali jako materiałów opakowaniowych - Cierpiszewski, Ryszard (The use of polymer nanocomposites containing metal nanoparticles as packaging materials, 2021)
Celem pracy było zaprezentowanie propozycji wykorzystania nanocząstek metali i ich tlenków do wytwarzania materiałów opakowaniowych do żywności opartych na tworzywach sztucznych. Przegląd literatury wykonano w oparciu o bazę danych Science- -Direct dostępną na serwerze wydawnictwa Elsevier. Zastosowanie nanonapełniacza zmienia właściwości polimeru, prowadząc do poprawy właściwości mechanicznych, termicznych i barierowych materiału opakowaniowego. W przypadku zastosowania jako nanonapełniacza nanocząstek srebra, miedzi, tlenku miedzi, ditlenku tytanu i tlenku cynku nanokompozyt uzyskuje się również właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Wadą omawianych nanokompozytów może być migracja metalu do opakowanej żywności. Jednak dostępne badania wskazują, że migracja jest znacznie mniejsza niż wyznaczone limity. Z przeglądu literatury wynika, że nanokompozyty polimerowe zawierające nanocząstki metali mogą być wykorzystane zarówno jako tradycyjne materiały opakowaniowe, jak i jako element opakowania aktywnego.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 57-74
Keywords: nanokompozyty; nanocząsteczki metali; nanocząsteczki telnków metali; właściwości przeciwdrobnoustrojowe; opakowania; opakowania aktywne; nanocomposites; metal nanoparticles; metaloxide nanoparticles; antimicrobial properties; packaging; active packaging