Owady jadalne – żywność przyszłości - Orkusz, Agnieszka (Edible insects – future food, 2021)
Zmiany klimatu, które zagrażają dobrobytowi następnych pokoleń, są dla ludzkości najpoważniejszym wyzwaniem. Kwestie dotyczące środowiska stają się dla konsumentów ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Owady jadalne to nowy składnik żywności o dużym potencjale, który może przyczynić się do zapewnienia światowego bezpieczeństwa żywnościowego i stanowić interesującą alternatywę pokarmową, zwłaszcza dla produktów mięsnych. W pracy omówiono uwarunkowania społeczne i przyrodnicze hodowli owadów jadalnych, zjawisko entomofagii, fazy rozwojowe owadów, charakterystyki wybranych gatunków owadów jadalnych o wysokim potencjale do wykorzystania jako żywność oraz przedstawiono ich wartość odżywczą.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 151-160
Keywords: entomofagia; owady jadalne; hodowla; zmiany klimatu; wartość odżywcza; entomophagy; edible insects; breeding; climate change; nutritional value