Dostępność mlecznych produktów bezlaktozowych w ofercie handlowej miasta Strzegom - Ryznar-Luty, Agnieszka; Gryndys, Nicole (Availability of lactose-free milk products in the commercial offer of the city of Strzegom, 2021)
Celem pracy była ocena dostępności mlecznych produktów bezlaktozowych w sklepach stacjonarnych małego miasta, jakim jest Strzegom, zbadanie zainteresowania klientów tych sklepów mlecznymi produktami bezlaktozowymi oraz ich świadomości dotyczącej przeznaczenia tego rodzaju produktów. Dostępność mlecznych produktów bezlaktozowych na strzegomskim rynku nie jest zadowalająca. Większość sklepów osiedlowych oferuje jedynie podstawowy asortyment należący do tej grupy produktów. Oferta dyskontów również jest uboga. Mieszkańcy Strzegomia są zainteresowani zakupem mlecznych produktów bezlaktozowych i w większości przypadków prawidłowo definiują ich przeznaczenie. Pomimo znacznie ograniczonej oferty sklepów, ten rodzaj żywności jest według nich dostępny i nie mają problemów z zaopatrzeniem w produkty bezlaktozowe. Dostrzegają jednak ich wyższą cenę w porównaniu z klasycznym nabiałem.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 161-170
Keywords: laktoza; mleczne produkty bezlaktozowe; dieta bezlaktozowa; lactose; lactose-free dairy products; lactose-free diet