Zmiany zachodzące w owocach i warzywach w łańcuchu logistycznym i sposoby ich ograniczania. Część 1 - Tarapata, Karolina; Lesiów, Tomasz (Changes in fruit and vegetables in the logistical chain and methods to prevent them. Part 1, 2021)
Celem pracy było przedstawienie zmian zachodzących w owocach i warzywach podczas zbioru u producenta rolnego, w czasie transportu i magazynowania, podczas przetwarzania u przetwórcy, w hurcie i sprzedaży detalicznej oraz u konsumenta, a ponadto omówienie możliwości ograniczenia tych zmian w poszczególnych ogniwach łańcucha logistycznego. Trwałość oraz jakość owoców i warzyw jest uzależniona od wielu czynników – rodzaju surowca, procesów, którym są poddawane podczas przetwarzania, prawidłowości stosowanych procedur i konieczności ich kontroli, jak również wykorzystania nowoczesnych technologii pakowania. Na wymienione cechy można oddziaływać poprzez optymalizację warunków przechowywania i transportu, zastosowanie poprawnych metod utrwalania oraz wykorzystanie opakowań chroniących i konserwujących.
Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 182-205
Keywords: owoce; warzywa; łańcuch logistyczny; metody utrwalania; nowoczesne opakowania; fruit; vegetables; logistics chain; preservation; active packaging; edible films and coatings