Pomiar kosztów społecznej odpowiedzialności Lasów Państwowych – zarys problematyki - Piłacik, Joanna (Measuring the costs of social responsibility of the State Forests – an outline of issues, 2022)
Celem artykułu jest propozycja metody identyfikacji i pomiaru kosztów społecznej odpowiedzialności Lasów Państwowych w kontekście zadań związanych z pozaprodukcyjnymi funkcjami lasów. Cel artykułu osiągnięto poprzez studia literaturowe i przeprowadzone studium przypadku na wybranej jednostce organizacyjnej Lasów Państwowych. We wstępie autorka wskazała na niektóre bieżące problemy Lasów Państwowych, określiła potrzebę identyfikacji i pomiaru kosztów społecznej odpowiedzialności ponoszonych w Lasach Państwowych oraz przestawiła główne informacje o kosztach w systemie rachunkowości tego podmiotu. Następnie przedstawiła fragmenty studium przypadku z propozycją pomiaru dotyczącego sposobu identyfikacji kosztów społecznej odpowiedzialności w działalności administracyjnej Lasów Państwowych. W podsumowaniu autorka podkreśliła konieczność identyfikacji i pomiaru kosztów społecznej odpowiedzialności Lasów Państwowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2022; vol. 66, nr 2, s. 105-116
Keywords: Lasy Państwowe; pozaprodukcyjne funkcje lasu; system rachunkowości Lasów Państwowych; koszty społecznej odpowiedzialności; State Forests; non-productive forest functions; accounting system of State Forestes; social responsibility costs